torsdag den 20. juli 2017

Hra o milióny. Tenis čaká voľba šéfa. A revolúcia v Davis Cupe?

Dlhé roky si šéf Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) chválil, ako sa tímovým súťažiam darí. "A prečo meniť niečo len preto, aby sme urobili zmenu?" Pýtal sa Francesco Ricci Bitti.

Lenže tento šedovlasý Talian po 16 rokoch vo funkcii skončí. V septembri si tenis zvolí nového predsedu. A dajú sa čakať zmeny. Aspoň ich všetci štyria kandidáti sľubujú - a chcú tak získať pre ITF viac peňazí.

Nie že by snáď tenis zažíval zlé časy. Grandslamy sa stále tromfujú zvyšovaním odmien pre tenistov, darí sa aj okruhom ATP a WTA.ITF však, ako uvádza New York Times, so svojimi zárobky zaostáva.

A adepti na nového predsedu veria, že práve cez revolúciu v tímových súťažiach, ktoré ITF organizuje, by mohli federáci u ďalšie milióny priniesť.

Finále na neutrálnej pôde

Večný problém tímových súťaží znie: neúčasť elitných hráčov. Iste, za Britániu hral naposledy Murray, za Francúzsku Simon či Tsonga. Ale treba Srbsku chýbal Djokovič, Španieli nemali Nadala či Ferrera, u Švajčiarov absentovali Federer s Wawrinkom.

Podobný stav je aj u žien, stačí spomenúť finále z roku 2013, v ktorom za Rusko nenastúpilo z rôznych príčin 11 najlepších hráčok !Dôvod časté absencie hviezd nie je ťažké nájsť: tímovej súťaže sa hrajú každoročne. Zasahujú do už tak nabitého kalendára tenistov, núti ich striedať časové pásma aj povrchy.

Aj preto kandidáti na predsedu navrhujú rôzne riešenia, ktorá by mala v nasledujúcich rokoch program zmeniť - a priniesť ITF 20 až 30 miliónov dolárov ( 490 až 736 miliónov korún).

Najradik� �lnejšiu návrh má René Stammbach, prezident Švajčiarskeho tenisového zväzu.Podľa neho by sa prvé dve kolá tímových súťaží mala odohrať v jednom roku a semifinále s finále v nasledujúcom. "Hráčom by sa to páčilo," tvrdí.

Stammbach sa spolu s ďalšími dvoma kandidátmi, Američanom Daveom Haggertym a Španielom Juanom Margetsem, súhlasil s tým, že by sa finále Davis Cupu a Fed Cupu malo hrať súčasne na jednom neutrálnom území. "Potrebujeme globálnejší udalosť," vyhlásil Margets, v súčasnosti výkonný viceprezident ITF.

bet 365

Takýto model už funguje napríklad u Turnaje majsteriek, ktorý sa vlani prvýkrát konal v Singapure. Mesto uzavrelo zmluvu s ženskou asociáciou na päť rokov - bet365 bonus a WTA si vďaka tomu príde na 75 miliónov dolárov (1,84 miliardy korún). Je však otá zka, ako by Davis Cup či Fed Cup na neutrálnom území fungoval.K obom súťažiam patrí súboje v domácom prostredí a bojovné kulisy, ktoré fanúšikovia na podporu svojich reprezentantov pripraví.

Vráti sa Grand Slam Cup?

s odlišným návrhom prišiel štvrtý z kandidátov: Ind Anil Khanna, predseda Ázijské tenisovej federácie.


Už pred bet365 stavky rokom predniesol myšlienku, podľa ktorej by ITF mala organizovať turnaj typu grandslamu, akési dvojtýždňová majstrovstvá sveta.

V hre sú aj ďalšie inovácie: treba oživenie Grand Slam Cupe, ktorý sa konal v rokoch 1990 až 1999 a na ktorom hrali najlepšie tenisti z grandslamov. Margets by zasa rád usporiadal Kont inentálny pohár, ktorý funguje napríklad v atletike.

Nový predseda bude zvolený v septembri po US Open na zhromaždení v Čile.Či už vyhrá zo štyroch kandidátov ktokoľvek, čakajú konzervatívny tenis bet365 mobil zrejme vzrušujúce časy.

bet365

Ingen kommentarer:

Send en kommentar